• Pratite nas
Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić - Paljić
Vojvodjanskih brigada 11, Novi Sad
Average: 4 (1 vote)

Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić - Paljić

O nama: 

Genetsko savetovalište, prenatalna dijagnostika, rizici u trudnoći, biohemijski markeri, analiza plodove vode, analiza kariotipa, pedijatrija

Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić-Paljić

Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić-Paljić osnovana je 2004. godine i nalazi se u užem centru Novog Sada, u neposrednoj blizini SPENS-a. Tim čine:

 • Prof. dr Feodora Popić Paljić, profesor Humane genetike i pedijatrije na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu,  pedijatar - genetičar
 • Radmila Madžar, biolog
 • Brankica Janić, biolog
 • Nada Mitrovčan, laborant

Razlozi za posetu ordinaciji su obezbeđivanje zdravog potomstva, kao i praćenje i lečenje dece od rođenja do 18 godina.

Sve trudnice i bračni parovi koji planiraju trudnoću, trebalo bi da posete genetsko savetovalište, radi procene da li je postojeća ili planirana trudnoća rizična. Osnovni cilj ovakvog savetovališta je rađanje zdrave i napredne bebe, što obezbeđuje harmoniju cele porodice.

Prema statistici, na svakih 100 rođenih beba, 3-4 imaju anomalije, a 2 jednu od mnogobrojnih naslednih bolesti. Da bi se predupredilo rađanje beba sa genetskim poremećajima i oštećenjima tokom trudnoće, neophodno je znati šta su sve rizici u trudnoći.

Rizični bračni parovi su:

 • trudnice starosti preko 33 godine ili budući očevi preko 45 godina
 • oni koji imaju dete sa anomalijom ili naslednom bolešću
 • oni koji u porodici imaju osobe sa naslednim bolestima
 • oni koji u prodici imaju osobe za zaostajanjem u fizičkom ili mentalnom razvoju,
 • kojima se ponavljaju spontani pobačaji i mrtvorođenja
 • trudnice koje su tokom trudnoće bile bolesne, koje su koristile lekove, alkohol, drogu, ili bile izložene hemikalijama ili zračenju

U savetovalištu se obavlja razgovor sa bračnim parom, na osnovu kojeg se procenjuje rizik za potomstvo. Na osnovu procenjenog rizika, bračnom paru se predlažu odgovarajuće metode prenatalne dijagnoze.

Potrebno je znati da se takozvani nerizični bračni parovi takođe upućuju na određene preglede, takozvane neinvazivne preglede, kako bi se zaštitili od rađanja beba sa anomalijama i slučajnim greškama naslednog materijala. To su biohemijski i ultrazvučni markeri. Biohemijski markeri su Dable test, Triple test i Quodruple test.

Rizičnim bračnim parovima se preporučuju invazivne metode prenatalne dijagnoze. Invazivna prenatalna dijagnostika podrazumeva sledeće analize koje se rade za navedeno vreme:

 • analiza resica horiona (CVS), koja se obavlja za 24 sata (sa 11-13 gestacijskih nedelja)
 • analiza plodove vode - amniocenteza, analiza traje 8-10 dana (sa 16-18  gestacijskih nedelje)
 • analiza ćelija krvi ploda - kordocenteza, analiza traje 4 dana

Materijal za ove analize uzima se u ginekološkim ordinacijama, pod kontrolom ultrazvuka. Uzimanje plodove vode nije bolno. Rizik od metoda poslednjih godina iznosi 1:1600.

Bračnim parovima sa sterilitetom, onima sa ponavljanim uginućima ploda ili mrtvorođenjima, predlaže se analiza kariotipa, koja se obavlja u roku od 4 dana. U slučaju uginuća ploda, potrebna je citogenetska analiza ploda koju takođe radimo.

Iščekivanje prinove je divan i uzbudljiv osećaj u kojem ćete više uživati ako budete sigurni u zdravo potomstvo i samim tim bezbrižni.

Nakon rođenja bebe, u ovoj ordinaciji mogući su pedijatrijski pregledi, praćenje i lečenje obolele dece. Prema potrebi se rade subspecijalistički pregledi iz odgovarajućih oblasti. Više o ordinaciji možete pogledati ovde.

Telefoni: 

021 4721 080
021 4721 081
065 4721 080
feodora.popic@gmail.com

Podeli: